1956, dokumentumok, publikációk > Október 23. - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: 1956, dokumentumok, publikációk > 8 weboldal. Kategória leírása: 1956-os dokumentumok, és publikációk gyűjteménye.
Szponzorált linkek
'56-os rádióbeszédek
http://www.1956.mti.hu/Pages/Audio.aspx

1956-os hanganyagok - '56-os rádióbeszédek az mti honlapján.

'56-os rádióbeszédek
Könyv: 1956 Sajtója
http://www.libri.hu/konyv/1956-sajtoja.html

1956 SajtójaA - október 23. - november 4. válogatás. Az olvasó egy válogatást tart a kezében az 1956 október 23-a és november 4-e között megjelent napi- és hetilapok írásaiból, a Kossuth – később Szabad Kossuth - rádió adásaiból. Amennyire ez egy válogatásnál lehetséges, törekedtünk a tárgyilagosságra. A beszédeket, nyilatkozatokat, követeléseket, kiáltványokat, vezércikkeket, helyzetelemzéseket úgy próbáltuk kiemelni a tengernyi híranyagból, hogy azok a legátfogóbb tájékoztatást adják a tizenhárom nap eseményeiről és hangulatáról. A nemzetközi híranyagból azt vettük át, ami közvetlenül kapcsolódott a magyarországi eseményekhez.

Könyv: 1956 Sajtója
Hírek (1956)
http://www.1956.mti.hu/Pages/NewsArchiveList.aspx

A nemzeti hírügynökség archívumából az adott nap legfontosabb eseményeiről szóló tudósításokat emeltük ki, de idézünk olyan anyagokból is, amelyek ugyan nem fontos közéleti eseményekről szólnak, de jól jellemzik az akkori hangulatot, tükrözik az életkörülményeket, valamint az akkori sajtóviszonyokat. Szemlénkben részleteket közlünk – a szigorúan meghatározott vezetői kör számára készített - bizalmas jelentésekből, amelyekben az MTI a magyarországi történések nyugati visszhangját dolgozta föl. (Archívumunkból a november 4-től 13-ig tartó időszak hírei teljesen hiányoznak. Közvetett forrásokból is csak három nap (5, 9, 12) néhány hírét sikerült fellelni.)

Hírek (1956)
Az év számokban
http://www.1956.mti.hu/Pages/56Info.aspx

Népesség, éves születésszám, éves halálozási szám, fogyasztási árak, havi átlagjövedelem...

Az év számokban
Politika - A feltámadás reménye
http://www.libri.hu/konyv/politika-a-feltamadas-remenye.html

Szigethy Gábor szerk.: Politika - A feltámadás reménye - Újságcikkek 1956. október 23. - november 4. Szigethy Gábor három kötetes dokumentumgyűjteménye 1956. október 23. és november 4. között megjelent újságokból tartalmaz tematikus válogatást. Mindegyik kötethez jegyzetanyag kapcsolódik, amelyből az olvasó tájékozódni tud a kor eseményeiről és a ma már nem, vagy csak homályosan emlékezetünkben élő személyek, politikusok, írók, pártfunkcionáriusok legfontosabb adatairól. A három kötet a politikusok, az utca, az írók-értelmiségiek hangulatát, gondolatait, pillanatnyi helyzetértékeléseit gyűjti egybe, hangsúlyosan és vállaltan mindenféle politikus véleményét, a legkülönbözőbb nézeteket valló írók írásait és az utca hangulatának megdöbbentő sokszínűségét tükröző jegyzeteket, riportokat, nyilatkozatokat, színes híreket.

Politika - A feltámadás reménye
Röplapok
http://www.1956.mti.hu/Pages/Gallery.aspx?GalleryID=4

1956.mti.hu - 1956-os röplapok, képgaléria. Sztrájkfelhívás, "Jelszavaink" (október 23.)...

Röplapok
Visszaemlékezések
http://www.1956.mti.hu/Pages/Reminiscence.aspx

Egykori MTI-sek, a forradalom napjaiban Budapesten vagy vidéken dolgozó kollégáink elevenítik fel személyes élményeiket, jó néhány, talán még a korral foglalkozó történész számára is érdekes információval szolgálva. Bauer Sándor, Farkas Tamás, Hoffmann György, Nagy Lajos, Solymár József.

Visszaemlékezések
Az Írószövetség kiáltványa
http://mek.oszk.hu/01900/01937/html/szerviz/dokument/irok23s.htm

Az Írószövetség kiáltványa - 1956. október 23. Történelmi sorsfordulóhoz érkeztünk. Ebben a forradalmi helyzetben csak akkor tudunk helytállnia, ha az egész dolgozó magyar nép fegyelmezetten egy táborba tömörül. A párt és az állam vezetői mindeddig nem adtak életképes programot. Ezért azok felelősek, akik a szocialista demokrácia kibontakoztatása helyett konokul a Sztálin- és Rákosi-féle terrorrendszer visszaállítására szervezkedtek és szervezkednek. Mi, magyar írók, a következő hét pontban fogalmaztuk meg, mit kíván a magyar nemzet.

Az Írószövetség kiáltványa
Hirdetések
Oldal leírása
oktober23.wyw.hu: Október 23. nemzeti ünnep - A Magyar Köztársaság kikiáltása 1989, az 1956-os forradalom kezdete. Események képekben, október 23.-ai névnapok, programok, dokumentumok, publikációk.
Gyűjteményünkben 99 válogatott október 23. témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 99 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 6964