Érdekességek 1956 október 23. > Október 23. - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Érdekességek 1956 október 23. > 9 weboldal. Kategória leírása: Érdekességek 1956-os év és a forradalom idejéből.
Szponzorált linkek
FF56! Vesd bele magad a forradalomba!
http://www.freedomfighter56.com/hu_ff56.html

Az FF56! interaktív képregény, mely vegyíti a gazdag, történelmileg pontos elbeszélést a személyesen átélhetõ játékkal. Tanulj ezen a lebilincselõ történeten keresztül, amint az a szó szoros értelmében Budapest utcáira visz, hogy hõsi jellemek oldalán küzdhess, akik a lehengerlõ túlerõ ellenére harcba szálltak Magyarország szabadságáért. Az FF56! oktató célú játék, hatásos látványvilággal, amellyel egyszerûen élmény játszani. A lehetõség, hogy irányítsuk a szereplõket és felderítsük velük a „történelmileg pontos, montázs-szerû” környezetet nem csak interaktív élményt jelent, hanem lebilincselõ és üdítõ is egyben. Le a kalappal a Lauer Learning csapata elõtt ezért a nagyszerû teljesítményért, mellyel hozzájárultak az 56-os megemlékezésekhez!

FF56! Vesd bele magad a forradalomba!
56-os Múzeum
http://hu.wikipedia.org/wiki/56-os_M%C3%BAzeum

Hazánk első és eddig egyetlen 1956-os forradalom és szabadságharcos múzeumát Kiskunmajsán a Corvin köz volt főparancsnoka, Pongrátz Gergely alapította. Miután a rendszerváltás után kényszerű száműzetéséből 1990-ben hazatért, egyik legfontosabb célja volt, hogy létrehozzon egy olyan kiállítást, amelyben megtekinthetők az 56-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó dokumentumok, ereklyék, fotók. A múzeum épületét tanyasi iskolának építették a két világháború között Klebelsberg Kunó minisztersége alatt. A múzeum 1999-ben nyílt meg, udvarán egy T–55-ös harckocsi látható. Két kiállítási terme van. Ezekben korabeli relikviák: zászlók, fegyverek, térképek, fényképek, újságok, szabadságharcosok képzőművészeti alkotásai, egyéb személyes tárgyaik láthatók.

56-os Múzeum
Pesti srácok
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pesti_sr%C3%A1c

Az 1956-os forradalom mellett fegyvert fogó „Pesti srác” a forradalom egyik közkedvelt jelképe. A korai Kádár-korszak terminológiájában a pesti srác kitétel egyenlő volt a huligánnal. 1956 fiatal nemzedéke, akik már a kommunista diktatúrába szocializálódtak, sok visszaemlékezés szerint szívesebben fogott fegyvert, mint az idősebbek. A legtöbb pesti srác a lakosságának erős nemzeti érzelméről már akkor is régóta híres Ferencvárosban harcolt, a Corvin közben, illetve a kerület többi ellenállócsoportjában...A „Pesti srác”-okhoz fűződő klasszikus magyar vicc, hogy: „Miért támadnak a szovjetek mindig hajnalban? Mert a gyerekek akkor még alszanak”.

Pesti srácok
Az Elismerés napja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Elismer%C3%A9s_napja

George W. Bush amerikai elnök az elismerés napjává nyilvánította 2006. október 23-át, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából, a 2006 őszén nyilvánosságra hozott 8072-es számú proklamációjában. Proklamációjában ez olvasható: „…a magyar forradalom 50. évfordulóján ünnepeljük azokat a magyarokat, akik kihívást intéztek egy birodalomhoz, hogy kivívják a szabadságukat. Elismerjük a barátságot az Egyesült Államok és Magyarország között és megerősítjük közös óhajunkat a szabadság elterjesztésére szerte a világban…

Az Elismerés napja
Az 1956-os forradalom jelszavai
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_jelszavai

Válogatás az 1956-os forradalom tüntetéseinek jelszavaiból. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Az 1956-os forradalom jelszavai
A forradalom vitatott hírei, eseményei
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_vitatott_h%C3%ADrei,_esem ...

Az 1956-os forradalom idején, illetve a forradalmat követően számos olyan hír, esemény terjedt el a köztudatban, amelyek valószínűleg nem igazak, vagy ma is vitatottak.

A forradalom vitatott hírei, eseményei
Melbourne-i vérfürdő
http://hu.wikipedia.org/wiki/Melbourne-i_v%C3%A9rf%C3%BCrd%C5%91

A melbourne-i vérfürdő a vízilabda történetének leghíresebb összecsapása, amelyet Magyarország és a Szovjetunió vívott a melbourne-i olimpián, egy hónappal az 1956-os forradalom leverését követően. Az eseményt a mindenki által ismert politikai előzmények miatt elszabaduló indulatok jellemezték a medencében és a nézőtéren is. Az olimpiai magyar vízilabda-válogatott a következőkből állt: Bolváry Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István és Zádor Ervin, a csapat legfiatalabb tagja.

Melbourne-i vérfürdő
56 kérdés 1956-ról
http://www.delmagyar.hu/kviz/?temakor_id=2

délmagyar.hu - Történelem Kvíz - A kvíz szerzője: Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskola és Szakiskola, Szeged

56 kérdés 1956-ról
Előre mind, Pesti Srácok!
http://www.zalaikilato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=116:e ...

"Avanti ragazzi di Buda, avanti ragazzi di Pest" énekelte 56 után az FdG Triest olasz zenekar a dalt, amely a magyar forradalomnak és szabadságharcnak állított emléket. A megható szerzeményt aztán néhány éve feldolgozta a szintén talján Aurora együttes, és produkciójuk hihetetlen népszerűsére tett szert a különböző videómegosztókon.

Előre mind, Pesti Srácok!
Hirdetések
Oldal leírása
oktober23.wyw.hu: Október 23. nemzeti ünnep - A Magyar Köztársaság kikiáltása 1989, az 1956-os forradalom kezdete. Események képekben, október 23.-ai névnapok, programok, dokumentumok, publikációk.
Gyűjteményünkben 99 válogatott október 23. témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 99 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 6964