Nagy Imre > Október 23. - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Nagy Imre > 12 weboldal. Kategória leírása: Nagy Imre politikus, az 1956-os forradalom miniszterelnöke. Kormányfő, miniszterelnök, és az 1956-os forradalom mártírja.
Szponzorált linkek
Wikipédia: Nagy Imre
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Imre_(politikus)

Nagy Imre (Kaposvár, 1896. június 7. – Budapest, 1958. június 16.) magyar politikus, kormányfő, egyetemi tanár, az MTA tagja, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke.

Wikipédia: Nagy Imre
Nagy Imre újratemetése (video)
http://www.youtube.com/watch?v=4YybjROUMu0

Orbán Viktor - Nagy Imre újratemetése 1989.07.16. A teljes videót megtekintheted a YouTube-n.

Nagy Imre újratemetése (video)
Nagy Imre újratemetése
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Imre_%C3%BAjratemet%C3%A9se

Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnöke újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető magyar átmenet egyik legnagyobb hatású szimbolikus eseménye volt, 1989. június 16-án. Kádár János, a kommunista Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, akinek uralmához Nagy Imre kivégzése kötődött, megélte a néhai miniszterelnök hatalmas tömeget megmozgató újratemetését, amely a budapesti Hősök terén tartott ünnepélyes megemlékezéssel indult.

Nagy Imre újratemetése
sulinet.hu - Életrajz
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjc/0/21151/1

Kaposváron született 1896-ban. 1912-ben azonban abbahagyta tanulmányait a kaposvári gimnáziumban, és 1914-ben géplakatos segédlevelet szerzett, s ezután iratkozott be a kaposvári felső kereskedelmi iskolába. 1915. májusában behívták katonának, az orosz frontra került és 1916. júliusában fogságba esett. 1918. júniusában szabadult és a Vörös Gárdában harcolva részt vett az oroszországi polgárháborúban a bolsevikok oldalán...

sulinet.hu - Életrajz
A 301-es parcella titkai
http://tausz.tripod.com/sajto.htm

Egy titkos állambiztonsági parancs nyomán indult el 1988 júniusában Nagy Imre és '56-os mártírtársai sírjának felkutatása. A munkában részt vevõ fõtiszt lapunkban közölt visszaemlékezésében leírja, hogyan jutott be egy napra a BM páncélszobájába, hogy fellelje a hevenyészett térképeket, az 1957-58-as temetések szigorúan konspirált jegyzõkönyveit, s a tanúk meghallgatásakor hogyan kellett áttörnie a titkolódzás falát.

A 301-es parcella titkai
Nagy Imre Emlékház
http://www.nagyimreemlekhaz.hu/

Az Emlékház teljes felújítása 2008-ban, a mártír miniszterelnök kivégzése 50. évfordulójának tiszteletére valósult meg Mink András történész forgatókönyve és Rajk László építész látványterve alapján. A Nagy Imre emlékház címe: 1026 Budapest, Orsó utca 43. A nyitva tartással kapcsolatos információkat megtalálod az emlékház weboldalán.

Nagy Imre Emlékház
Bemutatták a dokumentumokat
http://mult-kor.hu/20080606_bemutattak_a_nagy_imreper_digitalizalt_dokumentumait

Sajtótájékoztatón mutatták be a fél évszázaddal ezelőtti Nagy Imre-per dokumentumainak digitalizált változatát a Magyar Országos Levéltárban (MOL) pénteken.

Bemutatták a dokumentumokat
mek - Nagy Imre
http://mek.oszk.hu/01900/01937/html/szerviz/kislex/biograf/nagyimre.htm

Magyar Elektronikus Könyvtár - Nagy Imre rövid életrajz. Kaposváron született 1896-ban. Négy év gimnázium után kitanulta a géplakatos szakmát. 1915-ben behívták katonának, a következő év nyarán orosz hadifogságba esett; a Vörös Gárdában harcolt a polgárháborúban. 1920-ban belépett a bolsevik pártba, majd egy év múlva hazatért Magyarországra. Itthon részt vett az MSZDP munkájában, de 1925-ben kizárták. Alapító tagja lett az MSZMP-nek. 1927-ben rövid időre letartóztatták, szabadulását követően Bécsbe emigrált, de illegálisan több alkalommal visszatért Magyarországra. 1930-ban küldöttként érkezett Moszkvába a KMP kongresszusára, ahol 1945-ig maradt.

mek - Nagy Imre
Ítélet Nagy Imre ellen
http://mult-kor.hu/20080615_itelet_nagy_imre_ellen

Ma este az ítélethozatallal fejeződik be a Nagy Imre-per 52 órás hanganyagának lejátszása Budapesten, a Centrális Galériában. A teljes per egyhetes lejátszásának pénteki napján a hangfelvételen azt mutatták be, hogy Maléter Pállal szemben kihallgatták Molnár Józsefet, aki az angol katonai attasé sofőrje volt a forradalom alatt. Itt azt próbálták bebizonyítani, hogy Maléter nyugati hatalmakkal, így Nagy-Britanniával igyekezett felvenni a kapcsolatot, ami a bíróság álláspontja szerint a szocialista államrend megdöntését célozta.

Ítélet Nagy Imre ellen
A per bírája nem bánta meg tettét
http://mult-kor.hu/20080615_a_nagy_imreper_biraja_nem_banta_meg_tettet

Vida Ferenc, a Nagy Imre miniszterelnököt halálra ítélő népbírósági tanács elnöke a rendszerváltás után, halála előtt közvetlenül sem bánta meg döntését. 1989-es nyilatkozataiban határozottan tagadta, hogy instrukciót kapott volna az ítélet végkimenetelét illetően a Magyar Szocialista Munkáspárt akkori vezetőjétől, Kádár Jánostól. Ugyanígy azt sem ismerte el, hogy a párt legfelső vezető plénuma, a politikai bizottság vagy az akkori kormány irányította bírói tevékenységét, amelynek során a népbírósági tanács ellenszavazat nélkül halálra ítélte Nagy Imrét, Maléter Pál volt honvédelmi minisztert és Gimes Miklóst, a november 4. utáni ellenállás szervezőjét.

A per bírája nem bánta meg tettét
Nagy Imre (1896-1958)
http://www.1956.mti.hu/Pages/Wiw.aspx?id=1

Kaposváron született. Apja uradalmi cseléd, vármegyei tisztiszolga, távírdai munkás volt. Négy év gimnázium után kitanulta a géplakatosszakmát. 1915-ben behívták katonának, a következő év nyarán orosz hadifogságba esett. 1918 júniusától a Vörös Gárdában harcolt a polgárháborúban. 1920 februárjában belépett a bolsevik pártba, majd 1921 márciusában hazatért Magyarországra. Szülővárosában magántisztviselőként helyezkedett el egy biztosítótársaságnál. Részt vett az MSZDP helyi szervezetének a munkájában, de 1925-ben kizárták a pártból. 1925-ben az MSZMP egyik alapító tagja volt. 1927-ben rövid időre letartóztatták, szabadulását követően Bécsbe emigrált, de illegálisan több alkalommal visszatért Magyarországra...

Nagy Imre (1896-1958)
Nagy Imre utolsó beszéde (video)
http://www.youtube.com/watch?v=vn5_s4e2PpQ

Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével! - YouTube video

Nagy Imre utolsó beszéde (video)
Hirdetések
Oldal leírása
oktober23.wyw.hu: Október 23. nemzeti ünnep - A Magyar Köztársaság kikiáltása 1989, az 1956-os forradalom kezdete. Események képekben, október 23.-ai névnapok, programok, dokumentumok, publikációk.
Gyűjteményünkben 99 válogatott október 23. témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 99 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 6964