A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Október 23. - wyw.hu

Tartalom:

oktober23.wyw.hu

A 301-es parcella titkai
A 301-es parcella titkai
http://tausz.tripod.com/sajto.htm

Egy titkos állambiztonsági parancs nyomán indult el 1988 júniusában Nagy Imre és '56-os mártírtársai sírjának felkutatása. A munkában részt vevõ fõtiszt lapunkban közölt visszaemlékezésében leírja, hogyan jutott be egy napra a BM páncélszobájába, hogy fellelje a hevenyészett térképeket, az 1957-58-as temetések szigorúan konspirált jegyzõkönyveit, s a tanúk meghallgatásakor hogyan kellett áttörnie a titkolódzás falát.

tausz.tripod.com
A forradalom vitatott hírei, eseményei
A forradalom vitatott hírei, eseményei
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_vitatott_h%C3%ADrei,_esem ...

Az 1956-os forradalom idején, illetve a forradalmat követően számos olyan hír, esemény terjedt el a köztudatban, amelyek valószínűleg nem igazak, vagy ma is vitatottak.

hu.wikipedia.org
A Magyar Köztársaság kikiáltása
A Magyar Köztársaság kikiáltása
http://www.tankonyvtar.hu/historia-1993-04/historia-1993-04-oktober

1989. október 23-án, a déli harangszó után, az Országház nevezetes erkélyéről, a köztársasági elnöki funkciót akkoriban gyakorló Szűrös Mátyás az egész Kossuth teret betöltő, lelkes tömeg előtt kikiáltotta a köztársaságot.

www.tankonyvtar.hu
A Nap utcai fiúk
A Nap utcai fiúk
http://www.mozi-dvd.hu/3357-A-Nap-utcai-fiuk.html

Mozi-DVD.hu - A Nap utcai fiúk DVD. Az 1956-os forradalom emblematikus mozzanata az úgy nevezett „pesti srácok” harca, akik puszta kézzel szálltak szembe a világhatalom páncélosaival. Rendező: Szomjas György, Író: Kertész Ákos

www.mozi-dvd.hu
A per bírája nem bánta meg tettét
A per bírája nem bánta meg tettét
http://mult-kor.hu/20080615_a_nagy_imreper_biraja_nem_banta_meg_tettet

Vida Ferenc, a Nagy Imre miniszterelnököt halálra ítélő népbírósági tanács elnöke a rendszerváltás után, halála előtt közvetlenül sem bánta meg döntését. 1989-es nyilatkozataiban határozottan tagadta, hogy instrukciót kapott volna az ítélet végkimenetelét illetően a Magyar Szocialista Munkáspárt akkori vezetőjétől, Kádár Jánostól. Ugyanígy azt sem ismerte el, hogy a párt legfelső vezető plénuma, a politikai bizottság vagy az akkori kormány irányította bírói tevékenységét, amelynek során a népbírósági tanács ellenszavazat nélkül halálra ítélte Nagy Imrét, Maléter Pál volt honvédelmi minisztert és Gimes Miklóst, a november 4. utáni ellenállás szervezőjét.

mult-kor.hu
A szabadság vihara - dokumentumfilm
A szabadság vihara - dokumentumfilm
http://www.mozi-dvd.hu/cikk2109.html

A szabadság vihara/Freedom's Fury - amerikai film 2006. Rendezők: Colin K. Gray & Megan Raney. 1956. december 6. A melbourne-i olimpia vízilabda negyeddöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek...Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és tették feledhetetlenné a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával.

www.mozi-dvd.hu
A temetetlen halott - Nagy Imre naplója
A temetetlen halott - Nagy Imre naplója
http://www.mozi-dvd.hu/6055-A-temetetlen-halott---Nagy-Imre-naploja--.html

Mozi-DVD.hu - A temetetlen halott - Nagy Imre naplója DVD. A Kossuth-díjas Mészáros Márta filmrendező filmjében Nagy Imrének állít emléket, szubjektív szemszögből bemutatva életét az 1956-os eseményektől a kivégzésig, majd utóéletét napjainkig.

www.mozi-dvd.hu
A vizsga
A vizsga
http://www.mozi-dvd.hu/cikk6645.html

1956. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez... magyar film, 2010 - Hazai Mozi premier: 2011. október 13.

www.mozi-dvd.hu
Augusztus 20.
Augusztus 20.
http://augusztus20.wyw.hu/

[Ajánló] [Államalapítás - Az ország születésnapja] [Augusztus 20-i tűzijáték] [Augusztus 20. ünnepe] [Az új kenyér ünnepe] [Ezen a napon...] [Hírek, cikkek] [Koronázási, nemzeti ereklyék] [Programok, események] [Szent István]

augusztus20.wyw.hu
Az 1956-os forradalom és a Szovjetunió
Az 1956-os forradalom és a Szovjetunió
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_%C3%A9s_a_Szovjetuni%C3%B3

1956. október 24-én a szovjet Politbüro megtárgyalta a lengyelországi és magyarországi politikai eseményeket. Egy budapesti delegáció jelentette, hogy a helyzet nem olyan súlyos, mint amilyennek látszik. Hruscsov kijelentette, hogy az, hogy Gerő Ernő pártfőtitkár október 23-án beavatkozást kért, azt jelezte, hogy a magyarországi kommunista pártban még megbízik a nép. Emellett a tiltakozásokat nem ideológiai harcnak látta, hanem az alapvető közgazdasági és szociális kérdések megoldatlansága miatti felzúdulásnak.

hu.wikipedia.org
Az 1956-os forradalom jelszavai
Az 1956-os forradalom jelszavai
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_jelszavai

Válogatás az 1956-os forradalom tüntetéseinek jelszavaiból. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

hu.wikipedia.org
Az 1956-os forradalom nemzetközi visszhangja
Az 1956-os forradalom nemzetközi visszhangja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_nemzetk%C3%B6zi_visszhangja

A magyar forradalom hírére a nyugati országok számos városában szovjetellenes jelszavakkal vonultak ki a diákok az utcákra és a szovjet követségek elé. A római pápa a világ katolikusait imára szólította a felkelés győzelméért. Számos országból érkezett vér, gyógyszer és élelmiszer a Magyar Vöröskereszt számára. A magyar forradalom melletti legnagyobb rokonszenvtüntetések és a legnagyobb segélykampány Lengyelországban volt. A keleti blokk többi országának keményvonalas vezetése megpróbálta csírájában elfojtani a magyarországihoz hasonló felkelést. Ennek ellenére Romániában komoly megmozdulásokra került sor.

hu.wikipedia.org
Az 1956-os forradalom története
Az 1956-os forradalom története
http://mek.oszk.hu/01900/01937/

Szakolczai Attila - Az 1956-os forradalom története. Történelem, helytörténet/Magyar történelem 1946-1989. Magyar Elektronikus Könyvtár.

mek.oszk.hu
Az 1956. október 23-i budapesti tüntetés
Az 1956. október 23-i budapesti tüntetés
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956._okt%C3%B3ber_23-i_budapesti_t%C3%BCnte ...

A Szegedi Egyetem diákjai október 20-i gyűlésükön pontokba foglalták demokratikus követeléseiket. Hatásukra és a poznańi munkásfelkelés hírére a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói október 22-én nagygyűlést rendeztek az egyetem aulájában. Itt elhatározták, hogy másnap délután 3 órára a lengyel néppel szimpatizáló tüntetést hirdetnek a budapesti egyetemistáknak és főiskolásoknak. A demonstráció helyszíneként a lengyel–magyar barátságot jelképező Bem József szobrát jelölték meg. A diákgyűlés elfogadta az egyetemisták híres 16 pontos követeléseit is, amelyek független, demokratikus Magyarország-képükkel már jócskán túlmutattak a pártellenzék antisztálinista elképzelésein. A felhívás első pontja a szovjet csapatok kivonását szorgalmazta. Este a diákok képviselői megpróbálták beolvastatni a rokonszenvtüntetés hírét és a 16 pontot a Magyar Rádióban, az utóbbit azonban a rádió vezetői megtagadták.

hu.wikipedia.org
Az Elismerés napja
Az Elismerés napja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Elismer%C3%A9s_napja

George W. Bush amerikai elnök az elismerés napjává nyilvánította 2006. október 23-át, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából, a 2006 őszén nyilvánosságra hozott 8072-es számú proklamációjában. Proklamációjában ez olvasható: „…a magyar forradalom 50. évfordulóján ünnepeljük azokat a magyarokat, akik kihívást intéztek egy birodalomhoz, hogy kivívják a szabadságukat. Elismerjük a barátságot az Egyesült Államok és Magyarország között és megerősítjük közös óhajunkat a szabadság elterjesztésére szerte a világban…

hu.wikipedia.org
Az év számokban
Az év számokban
http://www.1956.mti.hu/Pages/56Info.aspx

Népesség, éves születésszám, éves halálozási szám, fogyasztási árak, havi átlagjövedelem...

www.1956.mti.hu
Az Írószövetség kiáltványa
Az Írószövetség kiáltványa
http://mek.oszk.hu/01900/01937/html/szerviz/dokument/irok23s.htm

Az Írószövetség kiáltványa - 1956. október 23. Történelmi sorsfordulóhoz érkeztünk. Ebben a forradalmi helyzetben csak akkor tudunk helytállnia, ha az egész dolgozó magyar nép fegyelmezetten egy táborba tömörül. A párt és az állam vezetői mindeddig nem adtak életképes programot. Ezért azok felelősek, akik a szocialista demokrácia kibontakoztatása helyett konokul a Sztálin- és Rákosi-féle terrorrendszer visszaállítására szervezkedtek és szervezkednek. Mi, magyar írók, a következő hét pontban fogalmaztuk meg, mit kíván a magyar nemzet.

mek.oszk.hu
Oldal leírása
oktober23.wyw.hu: Október 23. nemzeti ünnep - A Magyar Köztársaság kikiáltása 1989, az 1956-os forradalom kezdete. Események képekben, október 23.-ai névnapok, programok, dokumentumok, publikációk.
Gyűjteményünkben 99 válogatott október 23. témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 99 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 6941